top of page

Kako se lotiti posodobitve REACH dosjeja?

REACH registracijski dosje mora v vsakem trenutku odražati aktualno znanje o varni uporabi snovi na proizvodnih mestih in pri uporabnikih po dobavni verigi. To pomeni, da s pridobitvijo REACH številke, proces registracije ni končan, ampak ga je potrebno konstantno posodabljati.


  1. Organizirajte se znotraj podjetja

Vi ste odgovorni, da je REACH dosje vedno posodobljen. Informacije o vašem podjetju, sestava snovi in uporabe iz strani vaših kupcev na primer, so del registracijskega dosjeja, ki ga morate redno posodabljati sami.


Posledično morate izoblikovati ustrezne procese, sisteme in opozorila znotraj podjetja, da lahko sledite kdaj je potrebno posodobiti REACH registracijski dosje. Na primer, postaviti morate sistem prejemanja in analize povratnih informacij vaših kupcev ter sledenje strokovni literaturi, ki se nanaša na vašo snov.


Posodobitev REACH dosjeja, v IUCLID obliki, morate na primer narediti:

  • Ko spremenite vhodno surovino, proizvodni proces ali dobavitelja in posledično vaša registrirana snov vsebuje drugačne (nevarne) nečistoče ali sestavine.

  • Se spremeni količina snovi, ki jo proizvedete / uvozite.

  • V kolikor se količina snovi poveča do naslednjega tonažnega območja imate dve možnosti:

- Podatki so na voljo v sklopu skupinske registracije: kontaktirati morate vodilnega registranta in druge so-registrante ter jih obvestiti, katere dodatne analize bi potrebovali. Običajno lahko dostop do rezultatov prejmete z nakupom relevantnega Pismo o dostopnosti (Letter of Access).

- Podatki NISO na voljo v sklopu skupinske registracije: Pošljite povpraševanje (inquiry) na ECHA.


Vse posodobitve REACH dosjeja je potrebno na ECHA poslati preko REACH-IT takoj, ko zaznate spremembe.


Večina posodobitev dosjeja je brezplačnih (iz strani ECHA). Ostaja pa taksa za povečanje tonažnega območja.


2. Organizirajte se skupaj z vašimi so-registranti


Vsi so-registranti (glavni in člani) imajo deljeno odgovornost posodabljanja registracijskega dosjeja. Skupne so jim fizikalno-kemijske, toksikološke in ekotoksikološke informacije, klasifikacija / razvrstitev in označevanje ter navodila za varno uporabo snovi.


The joint part of the registration has to be updated, in IUCLID format, for example in the following cases

Posodobitev skupnega dela dosjeja mora na primer biti izvedena v sledečih primerih:

  • Zaznate nove nevarne lastnosti snovi, na primer na podlagi povratne informacije stranke.

  • Ocena kemijske varnosti mora biti posodobljena v kolikor pride do nove uporabe snovi.

  • Pri premembi razvrstitve in označevanja snovi - po prejemu podatkov o novih nevarnostih.


Vse posodobitve, ki so del skupinskega dosjeja morajo biti izvedene iz strani vodilnega registranta v REACH-IT, takoj po zaznanih spremembah.


Posodobitve so iz strani ECHA brezplačne, razen v primerih ko želimo kakšen del spremeniti v poslovno skrivnost.


Morate posodobiti REACH registracijski dosje in ne veste kako? Naši strokovnjaki so tukaj za vas! Za seboj imamo že veliko uspešno izvedenih registracij. Ne odlašajte in nas kontaktirajte na info@chem-consulting.si



Izjava o omejitvi odgovornosti:

Informacije na našem blogu so pripravljene zelo skrbno in strokovno, vendar ne prevzemamo nobene odgovornosti za pravilnost, točnost in ažurnost objavljenih vsebin. Če potrebujete nasvet za določen primer, se obrnite na nas.

bottom of page