top of page

CLP: Oblika, barva in mere piktogramov

Morate narediti CLP etiketo pa ne veste kako se lotiti? Naša ekipa svetovalcev za kemikalije vam je pripravila uporaben zapis o zahtevanih velikostih CLP piktogramov.


Pa si kar poglejmo pravila:

1. Barva in izgled etikete morata omogočati, da so piktogrami za nevarnost in njihovo ozadje jasno vidni.


2. Piktogrami morajo biti v obliki kvadrata, postavljenega na točki, tj. morajo biti prikazani v diamantni obliki, ko nalepko beremo vodoravno. Prav tako morajo imeti na beli podlagi črni simbol z rdečim okvirjem (glej oddelek 1.2.1 Priloge I k CLP).


Natančen tip rdeče, to je številka barve Pantone, ni določen in označevalci lahko svobodno uporabljajo svojo odtenek.


3. Vsak piktogram za nevarnost mora zajemati vsaj petnajstino najmanjše površine nalepke namenjene informacijam zahtevanim v členu 17 CLP, vendar najmanjša površina piktograma ne sme biti manjša od 1 cm2. Poenostavljen zapis si poglejte v tabeli spodaj.


Najmanjše mere nalepk in piktogramov (tabela 1.3 Priloge I k CLP):

Najmanjše mere se pri tem nanašajo na stranice rdečega okvirja samega piktograma in ne na stranice navideznega kvadrata, znotraj katerega je piktogram:

Piktogrami, ki jih lahko natisnete so brezplačno na voljo na povezavi: http://www.unece.org/trans/danger/publi/ghs/pictograms.html.


Če imate kakšno vprašanje nikar ne odlašajte in nas kontaktirajte na info@chem-consulting.si. Naša ekipa svetovalcev za kemikalije vam bo odgovorila v čim krajšem času.


bottom of page