top of page

Približuje se datum obvezne uporabe UFI kode za industrijo

UFI kode in obveščanje centrov za zastrupitve (PCN) bodo potrebne za vse nevarne kemikalije, razvrščene kot nevarne za zdravje ali tiste, ki predstavljajo fizično nevarnost od januarja 2024.


Prehodno obdobje UFI kod za kemikalije, ki so samo v industrijski rabi, se torej bliža koncu. Uvozniki in nadaljnji uporabniki mešanic samo za industrijsko uporabo se morajo zavedati pomembnosti datuma in pričeti z urejanjem ustrezne dokumentacije.


Proizvodi, ki so namenjeni splošnim uporabnikom namreč UFI kode in PCN notifikacije že morajo imeti urejene. Izjema so samo produkti, ki so v bazo ISK bili vpisani pred letom 2023.


Mešanice samo za industrijsko uporabo se uporabljajo izključno v industrijskih obratih in niso na voljo potrošnikom ali poklicnim uporabnikom niti kot končni izdelek niti v razredčeni obliki s preoblikovanjem (mešanica v zmesi (MiM)).

 

Prehodno obdobje UFI kode


Če je mešanica samo za industrijsko uporabo na trgu in je že prijavljena prek nacionalnih sistemov za oddajo pred datumom skladnosti leta 2024, lahko zanjo velja prehodno obdobje do 1. januarja 2025. To pomeni, da bodo po tem datumu vsa obvestila, ne glede na vrsto uporabe, potrebna v usklajeni obliki.


V kolikor se med prehodnim obdobjem spremeni sestava zmesi, identifikator izdelkov, razvrstitev (za zdravje ali fizične nevarnosti) ali toksikološke informacije, to zahteva takojšnjo ureditev UFI kode ter izvedbo PCN notifikacije, preden je spremenjena mešanica dana na trg.

 

UFI koda in industrijsko označevanje


Vse nevarne zmesi, ki zahtevajo prijavo, morajo imeti UFI kodo v PCN notifikaciji in na oznaki izdelka (npr. etiketi), da lahko centri za zastrupitve vzpostavijo pravilno povezavo med izdelkom in predloženimi podatki. Vendar če se nevarna zmes uporablja izključno na industrijskem mestu, je lahko UFI koda navedena samo v razdelku 1.1 varnostnega lista in ne na etiketi.


Če je ista mešanica na voljo tudi za potrošnike ali poklicne uporabnike, je na etiketi UFI koda obvezna, da se zagotovi zavezanost k varnosti za uporabnike.

 

Glavna uporaba iz Evropskega sistema za kategorizacijo izdelkov (EuPCS)


Za identifikacijo glavne predvidene uporabe zmesi se iz EuPCS izbere najbolj ustrezna kategorija.


Če se na primer mešanica uporablja predvsem za preoblikovanje v druge mešanice, izberite "F – za nadaljnjo formulacijo." Če ima mešanica končno uporabo, izberite ustrezno kategorijo (npr. avtomobilski premazi). Če imajo zmesi več predvidenih uporab, je mogoče vključiti sekundarne uporabe.

 

Urejanje UFI kod ter izvedba prijav na center za zastrupitve (PCN)


Naša ekipa strokovnjakov z veseljem prevzame skrb nad UFI kodami ter PCN notifikacijami namesto vas.


Preden lahko začnete prodajati kemične izdelke v EU, morate pridobiti ustrezen varnostni list (SDS), generirati UFI kodo in urediti PCN notifikacijo.


V podjetju smo pripravili cenovno zelo ugoden paket, ki vključuje izdelavo varnostnega lista, generiranje UFI kode, izvedbo PCN notifikacije ter navodila za pripravo CLP etikete.


V kolikor želite prodobiti informativno ponudbo nam pišite na info@chem-consulting.siVse informacije na tem spletnem mestu - www.chem-consulting.si - so objavljene v dobri veri in izključno za splošne informacije. Chem Consulting ne jamči za popolnost, zanesljivost in točnost teh informacij. Vsako dejanje, ki ga izvedete glede informacij, ki jih najdete na tej spletni strani (Chem Consulting), je izključno na lastno odgovornost. Chem Consulting ne bo odgovoren za kakršne koli izgube in/ali škodo v povezavi z uporabo našega spletnega mesta.

Z našega spletnega mesta lahko obiščete druga spletna mesta, tako da sledite hiperpovezavam do takih zunanjih spletnih mest. Čeprav si prizadevamo zagotoviti samo kakovostne povezave do uporabnih in etičnih spletnih mest, nimamo nadzora nad vsebino in naravo teh spletnih mest. Te povezave do drugih spletnih mest ne pomenijo priporočila za vse vsebine, ki jih najdete na teh spletnih mestih. Lastniki spletnega mesta in vsebina se lahko spremenijo brez predhodnega obvestila in se lahko zgodi, preden imamo možnost odstraniti povezavo, ki je morda "pokvarjena".

Upoštevajte tudi, da imajo lahko druga spletna mesta drugačna pravila o zasebnosti in pogoje, na katere nimamo vpliva, ko zapustite naše spletno mesto. Ne pozabite preveriti pravilnikov o zasebnosti teh spletnih mest in njihovih "pogojev storitve" preden se lotite kakršnega koli posla ali naložite kakršne koli informacije.

Z uporabo našega spletnega mesta se strinjate z našo zavrnitvijo odgovornosti in se strinjate z njenimi pogoji.

Recent Posts

See All

ความคิดเห็น


bottom of page